Manifest del PDI Associat

És sabut que la figura de PDI_Associat es refereix a especialistes amb una reconeguda competència que han superat un concurs de mèrits en acreditar activitats professionals fora de la universitat. Es tracta de contractes temporals, a temps parcial, per atendre matèries relacionades amb l’experiència i especialitat professionals. En realitat, però, se’n fa un ús pervers d’aquesta categoria docent. L’avanç del programa neoliberal, el col·lapse en la renovació de plantilles i el desequilibri pressupostari en les administracions públiques ha transformat una figura complementària en un recurs d’emergència per atendre l’oferta docent. Un remei puntual ha esdevingut crònic.
La Universitat de València (UV) aprofundeix en l’engany quan estableix els seus propis “criteris de substitució docent” per atendre baixes definitives i temporals: malaltia, càrrecs acadèmics, dedicació a la recerca… Amb el bloqueig en la renovació de plantilles, qui substitueix les places vacants? En tots els casos, el PDI Associat. És un cas de doble escala salarial i, per tant, un frau de llei: precarietat màxima, a cost molt menor al salari del professorat substituït. L’actual plantilla docent a temps complet no és suficient per atendre la demanda acadèmica. És sostenible així la universitat? Per què es transfereix el pes del dèficit pressupostari al PDI_Associat? Com s’iniciaran les classes del pròxim curs? Aprofundint-ne més en l’engany?

La UV compta avui amb 1046 PDI_Associat (un terç de la plantilla docent) que atenen fins a 18 crèdits (equivalent a la mitjana docent en les universitats) a un cost mensual brut de 508€. Hi ha molts professionals o especialistes en medicina, dret, periodisme, economia, magisteri… i també hi ha fin i tot doctors acreditats per les agències d’avaluació que estan en stand by, a l’espera d’una possible estabilitat docent. Tanmateix, ni es renova la plantilla ni es considera de la mateixa forma l’experiència professional o investigadora i l’experiència docent en la universitat.

Des del compromís amb la qualitat i la dignitat en la docència universitària, el col·lectiu PDI_Associat de la UV fa públiques les reivindicacions següents:
1. Remuneració digna i adequada al nivell de qualificació realitzat: a igual treball, igual salari.
2. Creació d’una nova figura contractual, a banda de la ja existent de PDI_Associat.
3. Reconeixement de l’experiència laboral, docent i investigadora sense cap discriminació en la carrera professional (p. e. memòria d’investigació…)

Aquest manifest fou signat per representats del PSPV-PSOE, Esquerra Unida, Compromis i PODEM a Maig de 2015.

11147872_784088315038972_3274177056394349214_n.jpg

 

Anuncis

Una resposta a Manifest del PDI Associat

  1. Manuel S. Jardí ha dit:

    adhesió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s